Jag gjorde om ett recept jag fått av min dotter. Originalreceptet saknar saffran, kanel och kardemumma.
Långpannekaka med smak av jul.
50 gr jäst
150gr rumsvarmt smör
½ liter ljummen mandelmjölk (går bra med vanlig mjölk)
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk nymalen kardemumma.
1 pkt safffran
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning.
150gr mjukt smör
3 dl florsocker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
200gr philadelfiaost.
Gör så här.
Ljumma mjölken och rör ut jästen.
Tillsätt socker, salt, smör,stött saffran, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och häll ut den på en pappersklädd långpanna.
Tryck ut degen så att den täcker hela långpannan.
Låt jäsa ca 30 min.
Fyllning röres mjuk medan brödet jäser.
Tryck men mjölad tumme hål jämt fördelad i den jästa degen.
Fyll hålen med fyllningen.
Pensla med ägg och strö ev på pärlsocker.
Grädda i 200 gr 15-20 min.
Skär i fyrkanter mellan hålen när kakan forfarande är ljummen.
Det blir ca 30 bitar.
50 gr jäst
150gr rumsvarmt smör
½ liter ljummen mandelmjölk (går bra med vanlig mjölk)
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk nymalen kardemumma.
1 pkt safffran
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning.
150gr mjukt smör
3 dl florsocker
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
200gr philadelfiaost.
Gör så här.
Ljumma mjölken och rör ut jästen.
Tillsätt socker, salt, smör,stött saffran, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och häll ut den på en pappersklädd långpanna.
Tryck ut degen så att den täcker hela långpannan.
Låt jäsa ca 30 min.
Fyllning röres mjuk medan brödet jäser.
Tryck men mjölad tumme hål jämt fördelad i den jästa degen.
Fyll hålen med fyllningen.
Pensla med ägg och strö ev på pärlsocker.
Grädda i 200 gr 15-20 min.
Skär i fyrkanter mellan hålen när kakan forfarande är ljummen.
Det blir ca 30 bitar.
Rolig adventskalenderide´!
SvaraRadera