På lördags är det dags för stora pepparkaksbaket med barn och barnbarn. Degen bör göras minst en dag innan. Receptet som jag använder kommer från min mormor. Vill ni se fler recept från min mormors receptbok finns några här.
För att alla ska få varsin stor burk pepparkakor så blev det tre satser.
Varning!!! Degen blir försvinnande god, bästa att pudra över lite mjöl!
Mormor Ellens pepparkakor
1 ½ dl vispgrädde lättvispad
175 gr smör (här duger det bara med riktig grädde och smör)
1 ½ dl ljus sirap
2 hg socker
½ msk ingefära
½ tsk kanel
½ tsk nejlikor
½ msk bikarbonat
Vetemjöl
Smör, socker sirap värms tillsammans med kryddorna.
Tillsätt detta till den vispade grädden.
Blanda i mjölet blandat med bikarbonat.
Blanda inte i för mycket mjöl, degen ska stå och svälla i minst ett dygn.
Låt inte degen vara kvar i bunken utan häll upp den i låga skålar eller på några djupa tallrikar.
Grädda i 175 gr 5-10min
175 gr smör (här duger det bara med riktig grädde och smör)
1 ½ dl ljus sirap
2 hg socker
½ msk ingefära
½ tsk kanel
½ tsk nejlikor
½ msk bikarbonat
Vetemjöl
Smör, socker sirap värms tillsammans med kryddorna.
Tillsätt detta till den vispade grädden.
Blanda i mjölet blandat med bikarbonat.
Blanda inte i för mycket mjöl, degen ska stå och svälla i minst ett dygn.
Låt inte degen vara kvar i bunken utan häll upp den i låga skålar eller på några djupa tallrikar.
Grädda i 175 gr 5-10min
Det låter roligt, fast egentligen tycker jag inte det. Det får bli köpepepparkakor i år också.
SvaraRadera